ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Στο εσωτερικό κάθε ματιού και πίσω από την ίριδα, υπάρχει ένας διαφανής φακός,

που η λειτουργική του αποστολή είναι η εστίαση των φωτεινών ακτίνων, από τον

χώρο που μας περιβάλλει, πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Η προοδευτική θόλωση του διαφανούς φακού του ματιού καλείται Καταρράκτης.
Η θόλωση αυτή αρχίζει σαν ένα λευκωπο στίγμα και καταλήγει με την ωρίμανση του

Καταρράκτη σε ένα ολόλευκο φακό. 
Τα αρχικά συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής είναι: θολή και ασαφής όραση

κυρίως στο έντονο φως που μετά από μερικά χρόνια καταλήγει σε πλήρη απώλεια

της όρασης. 
Η συχνότερη αιτία του Καταρράκτη είναι η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού. 
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο Καταρράκτης εμφανίζεται με την γέννηση του παιδιού ο λεγόμενος Συγγενής Καταρράκτης ή ακόμη μπορεί να παρουσιαστεί μετά από μακροχρόνια λήψη φαρμάκων, μετά από τραύμα στο μάτι, η σαν συνέπεια χρόνιων νοσημάτων. 
Ο μοναδικός τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική αφαίρεση του Καταρράκτη και η τοποθέτηση ενός συνθετικού φακού στο ίδιο σημείο, όπου βρισκόταν πριν ο θολωμένος φακός. 
Σήμερα με τις σύγχρονες εγχειρητικές μεθόδους που υπάρχουν, ο Καταρράκτης μπορεί να χειρουργηθεί με μεγάλη επιτυχία στα αρχικά στάδια, πολύ πριν ωριμάσει. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά και η αποκατάσταση της όρασης φθάνει τα επίπεδα του φυσιολογικού οφθαλμού.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η μέθοδος αναισθησίας που ακολουθείται καλείται "Τοπική αναισθησία με σταγόνες" και είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αναισθησίας που εφαρμόζεται για την εγχείρηση του Καταρράκτη στην εποχή μας. Είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή, διότι το αναισθητικό χορηγείται σε μορφή σταγόνων και όχι με επώδυνες ενέσεις που γίνονται κάτω από το μάτι.Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ο ασθενής βλέπει αμέσως μετά το χειρουργείο χωρίς να παρουσιάζει μελανιές η πρήξιμο στα βλέφαρα.Ο Καταρράκτης αφαιρείται με μηχάνημα υπέρηχων, που είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος εγχείρησης

Καταρράκτη και ονομάζεται Φακοθρυψία (Phacoemulsification)

Από μια μικρή τομή, περίπου 2,2 χιλ. που γίνεται σε μη εμφανές σημείο του ματιού, το μηχάνημα της Φακοθρυψιας θρυμματίζει και αναρροφά τον Kαταρράκτη μέσα σε λίγα λεπτά.

Στην συνεχεία χωρίς να διευρυνθεί η τομή, τοποθετείται μέσα στο μάτι ειδικός φακός, που έχει την ικανότητα να αναδιπλώνεται και να περνά μέσα από μικρή τομή (αναδιπλούμενος φακός).

Ο φακός παραμένει στο μάτι για όλη τη ζωή του ασθενή χωρίς να προκαλεί ενοχλήσεις. 

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι: ο πολύ μικρός χρόνος νοσηλείας, η ταχεία αποκατάσταση της όρασης και η επάνοδος του αρρώστου στην εργασία του την επομένη του χειρουργείου.

Για μία εβδομάδα απαιτείται να φυλαχθεί από νερό της βρύσης, την επαφή με το μάτι και την ανύψωση βάρους

πάνω απο 5 kgr.​

Σε περίπτωση που επιθυμούμε να διορθώσουμε ταυτόχρονα και την πρεσβυωπία, μετά την αφαίρεση του καταρράκτη γίνεται ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού οπότε ο ασθενής μπορεί και βλέπει σε οποιαδήποτε απόσταση χωρίς γυαλιά.

Η Διέυθυνσή μας:

Εθνικής Αντιστάσεως 74,

Είσοδος 2, Καλαμαριά,

Θεσσαλονίκη 55133

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

11:00 – 19:00

  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon

© 2017. Proudly created with All Clear

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now