Κερατόκωνος

 

Ο Κερατόκωνος είναι μια εξελικτική πάθηση, που ξεκινάει συνήθως στην εφηβεία και σταματά στην ηλικία των 35-40 ετών. Συνήθως δεν έχει σχέση με την κληρονομικότητα, εκτός σπανίων περιπτώσεων.Τα αρχικά συπμτώματα της πάθησης είναι η εμφάνιση Αστιγματισμού και η συχνή αλλαγή των γυαλιών.

Η πάθηση ξεκινά με την εξασθένιση των κολλαγόνων ινών του Κερατοειδή σε συγκεκριμένη περιοχή με αποτέλεσμα να αρχίσει να προβάλλει ο Κερατοειδής προς τα εμπρός όταν προχωρήσει όσο εξελίσσεται η πάθηση.

Η αιτιολογία της πάθησης παραμένει άγνωστη.   

Όσο εξελίσεται η πάθηση, τόσο πιο δύσκολα επιτυγχάνεται καλή όραση με γυαλιά.

Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται ειδικοί κερατοκωνικοί φακοί επαφής για την βελτίωση της όρασης.
Η εξελικτική πορεία του Κερατόκωνου δεν είναι η ίδια σε όλους τους ασθενείς.

Χειρότερη περίπτωση θεωρείται όταν ο Κερατόκωνος εξελίσετε με γοργούς ρυθμούς και δεν είναι δυνατή η απόκτηση καλής όρασης ακόμη και με φακούς επαφής. Στις περιπτώσεις αυτές η πλειονότητα των ασθενών θα χρειασθεί Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.  
Κατά την άποψη μας, κάθε ασθενής που παρουσιάζει Κερατόκωνο και εφόσον διαπιστωθεί οτι αυτός εξελίσσετε, θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να υποβληθεί σε Cross Linking, ούτως ώστε να αποτρέψει την εξέλιξη του. Το μεγαλύτερο όφελος σε αυτές τις περιπτώσεις εiναι, οτι μειώνονται σημαντικά οι μελλοντικές πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.

Η σημαντικότερη εξεταστική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του Κερατόκωνου ακόμη και όταν είναι σε υποκλινική μορφή, χωρίς εμφανή συμπτώματα από την όραση, γίνεται μόνον με την Τοπογραφία του Κερατοειδούς. 

Η Τοπογραφία του Κερατοειδούς επίσης είναι απολύτως απαραίτητη για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης.

 

CROSS-LINKING

Το Cross - Linking είναι η πιό σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση του Κερατόκωνου. 
Με την τεχνική αυτή σταθεροποιείται ο Κερατόκωνος στό στάδιο που βρίσκεται κατα την ώρα της επέμβασης.
Η αναστολή της εξέλιξης του Κερατόκωνου μειώνει σημαντικά τις μελλοντικές πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.

 

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη και ασφαλής.

Τεχνική

Γίνεται με τοπική αναισθησία σταγόνων κάτω από άψογες χειρουργικές συνθήκες. Αρχικά ενσταλλάζεται στον Κερατοειδή Ριβοφλαβίνη που είναι βιταμίνη Β2. Οταν διαποτισθεί πλήρως ο Κερατοειδής παίρνει ένα πρασινοκίτρινο χρώμα, στη συνέχεια με μιά ειδική συσκευή που παράγει Υπεριώδη ακτινοβολία ενεργοποιείται η Ριβοφλαβίνη.

Η ενεργοποίηση της Ριβοφλαβίνης διασυνδέει και ενισχύει τις ίνες κολλαγόνου μεταξύ τους ισχυροποιόντας έτσι τον Κερατοειδή αναστέλλοντας την εξέλιξη του Κερατόκωνου.

Ανάρρωση 
Τα μετεγχειρητικά προβλήματα είναι συνήθως μηδαμινά, πολύ σπάνια μπορεί να μολυνθεί το χειρουργικό τραύμα, αν δεν τηρηθούν σχολαστικά οι μετεγχειρητικές οδηγίες.

Για την προστασία του τραύματος απο επιμολύνσεις αμέσως μετά την επέμβαση τοποθετείται ένας πολύ λεπτός φακός επαφής παρατεταμένης χρήσης, που αφαιρείται μετά την επούλωση του τραύματος ενω ταυτόχρονα χορηγείται αντιβίωση. 
Οι προφυλάξεις και η αποχή απο κάθε είδους δραστηριότητα δεν διαρκεί πάνω απο 3-4 μέρες.
Η μέθοδος έχει ξεπεράσει το πειραματικό στάδιο και εφαρμόζεται πλέον μαζικά και σε παγκόσμια κλίμακα με πολύ καλά αποτελέσματα από το 2003.
Στο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο iLaser πραγματοποιούνται αυτού του είδους οι επεμβάσεις με το ίδιο μηχάνημα που χρησιμοποιεί και ο πατέρας της μεθόδου T. Seiler στη Ζυρίχη της Ελβετίας. 

​Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί τόσο το καλύτερο για τον ασθενή, διότι έτσι μπορεί να ανασταλεί η εξέλιξη του, να σταθεροποιηθεί στο επίπεδο που βρίσκεται και επομένως να μην επιδεινωθεί άλλο η όραση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετά άτομα που υποβλήθηκαν στη θεραπεία αυτή μετά από μερικα χρόνια διαπιστώθηκε μερική υποχώρηση του προυπάρχοντα Κερατόκωνου.

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ - CROSS-LINKING.

Η Διέυθυνσή μας:

Εθνικής Αντιστάσεως 74,

Είσοδος 2, Καλαμαριά,

Θεσσαλονίκη 55133

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

11:00 – 19:00

  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon

© 2017. Proudly created with All Clear

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now