Επεμβάσεις με Laser.
LASIK ή PRK;

Το Ex. Laser ανήκει στην κατηγορία των μη ορατών Υπεριωδών ακτίνων μήκους

κύματος 193μ.

Εχει αποδειχθεί κατ’επανάληψη ότι δεν έχει απολύτως καμμία καρκινογόνο δράση

στα ανθρώπινα κύταρρα.
Αφαιρώντας ιστό σμιλεύει τον Κερατοειδή και διορθώνει Μυωπία,Υπερμετρωπία

και Αστιγματισμό.
Η Μυωπία διορθώνεται με επιπέδωση του Κερατοειδή,ενώ η Υπερμετρωπία με

κύρτωση που προκύπτει από δακτυλιοειδή εφαρμογή του Laser στην περιφέρεια.
Ο Αστιγματισμός διορθώνεται ανάλογα με το μηχάνημα, είτε προκαλώντας επιπέδωση του

διαθλαστικότερου μεσημβρινού, είτε κύρτωση του διαθλαστικά ασθενέστερου μεσημβρινού.
Σήμερα επικρατούν δύο τεχνικές, η Lasik και η Prk.
Στη Lasik προηγείται της εφαρμογής του Laser η δημιουργία ενός λεπτού Κερατοειδικού κρημνού πάχους 110-140μ.
Μετά την εφαρμογή του Laser το τραύμα καλύπτεται από τον ήδη δημιουργηθέντα κρημνό.
Στη Prk αρχικά αφαιρείται το επιθήλιο του Κερατοειδή και μετά εφαρμόζεται το Laser.
Το χειρουργικό τραύμα καλύπτεται για προστασία απο μαλακό Φακό επαφής, ο οποίος αφαιρείται με την ολοκλήρωση της επούλωσης, που συνήθως δεν ξεπερνά τις 5 μέρες.


Τι διορθώνει το Laser;
Οι θεραπευτικές εφαρμογές του Laser δεν είναι απεριόριστες. Τα περισσότερα μηχανήματα διορθώνουν Μυωπία μέχρι 10 δπτ., Υπερμετρωπία και Αστιματισμό από 4.0 – 6.0 δπτ. καθώς επίσης και επιφανειακές θολερότητες του Κερατοειδή που επηρεάζουν την ευκρίνεια της όρασης (PTK).
Μπορούν να διορθώσουν την Πρεσβυωπία, αλλά υπό προυποθέσεις.
Για το λόγο αυτό απαιτείται επισταμένη προεγχειρητική μελέτη για την επιλογή του πλέον κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος το οποίο απο ασθενή σε ασθενή διαφοροποιείται και ποικίλλει.
Τέλος είναι σε θέση να διορθώσουν μερικώς τον Κερατόκωνο και φυσικά πάντοτε σε συνδιασμό με Crosslinking και αφού το επιτρέπει το πάχος του Κερατοειδή.

LASIK

Είναι τεχνική διόρθωσης Μυωπίας, Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού με laser. Διαρκεί περίπου 10 λεπτά σε κάθε μάτι, γίνεται με τοπική αναισθησία σταγόνων είναι εντελώς ανώδυνη και ο ασθενής αρχίζει να βλέπει πολύ καλά από την επομένη.

Μπορεί να εργασθεί, να ταξιδέψει και να οδηγήσει απο την επομένη ενώ χρειάζεται να μη βρέξει το πρόσωπο του για μια εβδομάδα.Το τρίψιμο του ματιού απαγορεύεται για ένα τρίμηνο ενώ αν δεχθεί ισχυρό πλήγμα στο μάτι και μετά από χρόνια ακόμη μπορεί να ανοίξει το τραύμα.

Το laser εφαρμόζεται στον Κερατοειδή αφού πρώτα δημιουργηθεί μια λεπτή "φλούδα" ιστού από την επιφάνεια του Κερατοειδή , πάχους περίπου 120 μικρών.

Η λεπτή "φλούδα" ανασηκώνεται, εφαρμόζεται το laser και στη συνέχεια το χειρουργικό τραύμα καλύπτεται από την υπάρχουσα λεπτή "φλούδα".

Σχεδόν ποτέ δεν επέρχεται πλήρης επανασυγκόληση της φλούδας με τον υποκείμενο Κερατοειδή γι'αυτό και δεν εφαρμόζεται σε άτομα με αυξημένες πιθανότητες να χτυπήσουν στα μάτια(σώματα ασφαλείας, μποξέρ, ποδοσφαιριστές κλπ)καθώς επίσης και σε άτομα με λεπτό Κερατοειδή ή σε άτομα με πολύ χαμηλή παραγωγή δακρύων.

 

PRK

Η τεχνική αυτή είναι η λιγότερο επεμβατική απ'όλες τις εφαρμοζόμενες σήμερα τεχνικές. Είναι εντελώς ανώδυνη, διαρκεί 10 λεπτά σε κάθε μάτι και γίνεται με τοπική αναισθησία σταγόνων.

Διορθώνει Μυωπία, Υπερμετρωπία και Αστιγματισμό με laser δρώντας απ'ευθείας στην εξωτερική επιφάνεια του Κερατοειδή χωρίς να προαπαιτείται η δημιουργία ενός κερατοειδικού κρημνού(φλούδας) όπως συμβαίνει με άλλες τεχνικές(lasik). 

Το τραύμα επικαλύπτεται με φακούς επαφής, που αφαιρούνται μετά την πλήρη επούλωση του τραύματος, που η διάρκεια του δεν ξεπερνάει τις τέσσερις μέρες.

Μετά την επούλωση του τραύματος επιτρέπονται τα πάντα(καταδύσεις, πολεμικές τέχνες, τρίψιμο ματιού κλπ).

Ο μοναδικός σοβαρός κίνδυνος είναι η πιθανή επιμόλυνση το τραύματος μέχρι την ολοκλήρωση της επούλωσης, γι'αυτό και χορηγείται προληπτικά αντιβίωση για 4 μέρες. 

Είναι η καταληλότερη τεχνική για τις περιπτώσεις που συναντάμε λεπτούς Κερατοειδείς, μειωμένη παραγωγή δακρύων και άτομα που έχουν αρκετές πιθανότητες να τραυματίσουν το μάτι τους.

Το μειονέκτημα της είναι ότι για δύο μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει δακρύρροια, φωτοευαισθησία και τσούκσιμο στα μάτια με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η παραμονή στο σπίτι.

Επίσης η αποκατάσταση της όρασης γίνεται σταδιακά ξεκηνώντας απο τα 4/10 την πρώτη μέρα μετεγχειρητικά και προσεγγίζοντας τα 10/10 μετά από 10-15 μέρες.

Τα τελικό οπτικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ίδιο με όλες τις τεχνικές διότι γίνονται με το ένα και το αυτό laser απλώς ο γιατρός σύμφωνα με την εμπειρία του επιλέγει την καταλληλότερη τεχνική γιά κάθε ασθενή. 


LASIK ή PRK;
Δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος, δύο μήνες μετά την επέμβαση τα οπτικά αποτελέσματα είναι εξ ίσου καλά, είτε κάνετε Lasik, είτε PRK.
Ο υπεύθυνος γιατρός λαμβάνοντας υπ όψη τα ανατομικά στοιχεία του βολβού και τον τρόπο που ζει (lifestyle) ο υποψήφιος για επέμβαση, επιλέγει γι’ αυτόν την πλέον ασφαλή και κατάλληλη μέθοδο.
Γενικά προτιμότερη είναι η Lasik, διότι πρώτον η όραση αποκαθίσταται μέσα σε 10 ώρες και δεύτερον τα ενοχλήματα από την επέμβαση εξαφανίζονται μετά την πρώτη μέρα.
Αντιθέτως στην PRK η αποκατάσταση της όρασης είναι βαθμιαία και διαρκεί 2-3 εβδομάδες, ενώ τα ενοχλήματα από την επέμβαση εξαφανίζονται την τρίτη μέρα μετά την επέμβαση.
Σε περιπτώσεις όμως που ο Κερατοειδής είναι λεπτός, η συντρέχουν και άλλοι λόγοι (π.χ. ελαττωμένη παραγωγή δακρύων), τότε ενδείκνυται απόλυτα η μέθοδος PRK. 

LASIK

PRK

Η Διέυθυνσή μας:

Εθνικής Αντιστάσεως 74,

Είσοδος 2, Καλαμαριά,

Θεσσαλονίκη 55133

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή

11:00 – 19:00

  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon

© 2017. Proudly created with All Clear

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now