top of page

LASIK

 

LASIK

Είναι τεχνική διόρθωσης Μυωπίας, Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού με laser. Διαρκεί περίπου 10 λεπτά σε κάθε μάτι, γίνεται με τοπική αναισθησία σταγόνων είναι εντελώς ανώδυνη και ο ασθενής αρχίζει να βλέπει πολύ καλά από την επομένη.

Μπορεί να εργασθεί, να ταξιδέψει και να οδηγήσει απο την επομένη ενώ χρειάζεται να μη βρέξει το πρόσωπο του για μια εβδομάδα.Το τρίψιμο του ματιού απαγορεύεται για ένα τρίμηνο ενώ αν δεχθεί ισχυρό πλήγμα στο μάτι και μετά από χρόνια ακόμη μπορεί να ανοίξει το τραύμα.

Το laser εφαρμόζεται στον Κερατοειδή αφού πρώτα δημιουργηθεί μια λεπτή "φλούδα' ιστού από την επιφάνεια του Κερατοειδή, πάχους περίπου 120 μικρών.

Η λεπτή "φλούδα" ανασηκώνεται, εφαρμόζεται το laser και στη συνέχεια το χειρουργικό τραύμα καλύπτεται από την υπάρχουσα λεπτή "φλούδα".

Σχεδόν ποτέ δεν επέρχεται πλήρης επανασυγκόληση της φλούδας με τον υποκείμενο Κερατοειδή γι'αυτό και δεν εφαρμόζεται σε άτομα με αυξημένες πιθανότητες να χτυπήσουν στα μάτια(σώματα ασφαλείας, μποξέρ, ποδοσφαιριστές κλπ)καθώς επίσης και σε άτομα με λεπτό Κερατοειδή ή σε άτομα με πολύ χαμηλή παραγωγή δακρύων.

 

PRK

Η τεχνική αυτή είναι η λιγότερο επεμβατική απ'όλες τις εφαρμοζόμενες σήμερα τεχνικές. Είναι εντελώς ανώδυνη, διαρκεί 10 λεπτά σε κάθε μάτι και γίνεται με τοπική αναισθησία σταγόνων.

Διορθώνει Μυωπία, Υπερμετρωπία και Αστιγματισμό με laser δρώντας απ'ευθείας στην εξωτερική επιφάνεια του Κερατοειδή χωρίς να προαπαιτείται η δημιουργία ενός κερατοειδικού κρημνού(φλούδας) όπως συμβαίνει με άλλες τεχνικές(lasik). 

Το τραύμα επικαλύπτεται με φακούς επαφής, που αφαιρούνται μετά την πλήρη επούλωση του τραύματος, που η διάρκεια του δεν ξεπερνάει τις τέσσερις μέρες.

Μετά την επούλωση του τραύματος επιτρέπονται τα πάντα(καταδύσεις, πολεμικές τέχνες, τρίψιμο ματιού κλπ).

Ο μοναδικός σοβαρός κίνδυνος είναι η πιθανή επιμόλυνση το τραύματος μέχρι την ολοκλήρωση της επούλωσης, γι'αυτό και χορηγείται προληπτικά αντιβίωση για 4 μέρες. 

Είναι η καταληλότερη τεχνική για τις περιπτώσεις που συναντάμε λεπτούς Κερατοειδείς, μειωμένη παραγωγή δακρύων και άτομα που έχουν αρκετές πιθανότητες να τραυματίσουν το μάτι τους.

Το μειονέκτημα της είναι ότι για δύο μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει δακρύρροια, φωτοευαισθησία και τσούκσιμο στα μάτια με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η παραμονή στο σπίτι.

Επίσης η αποκατάσταση της όρασης γίνεται σταδιακά ξεκηνώντας απο τα 4/10 την πρώτη μέρα μετεγχειρητικά και προσεγγίζοντας τα 10/10 μετά από 10-15 μέρες.

Τα τελικό οπτικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ίδιο με όλες τις τεχνικές διότι γίνονται με το ένα και το αυτό laser απλώς ο γιατρός σύμφωνα με την εμπειρία του επιλέγει την καταλληλότερη τεχνική γιά κάθε ασθενή. 

 

 

 

 

 

 

εικ. 1

 

 

 

 

                                                                                 

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ-ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Είναι πάθηση της γεροντικής ηλικίας χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνιση της και σε νεαρότερες ηλικίες.

Οφείλεται στην θόλωση του Κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού που εξελίσσεται σταδιακά ενώ ταυτόχρονα προκαλεί μείωση της όρασης(εικ. 1).

Η αφαίρεση του θολωμένου Κρυσταλλοειδούς φακού και η αντικατάσταση του από έναν τεχνητό ακρυλικό φακό διορθώνει οριστικά το πρόβλημα (εικ. 2).

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σταγόνων διαρκεί λίγο είναι αναίμακτη και ανώδυνη.Ο χειρουργημένος βλέπει ήδη πολύ καλά από την επομένη και μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητες του.

Για μία εβδομάδα απαιτείται να φυλαχθεί από νερό της βρύσης, την επαφή με το μάτι και την ανύψωση βάρους

πάνω απο 5 kgr.

Η επέμβαση γίνεται απο πολύ μικρή τομή 2,2 mm και δεν τοποθετείται ράμμα.

Σε περίπτωση που επιθυμούμε να διορθώσουμε ταυτόχρονα και την πρεσβυωπία, μετά την αφαίρεση του καταρράκτη γίνεται ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού οπότε ο ασθενής μπορεί και βλέπει σε οποιαδήποτε απόσταση χωρίς γυαλιά.

 

 

 

 

                                                                   

ΓΛΑΥΚΩΜΑ

​Είναι σπάνια πάθηση απαντά κυρίως σε μεγάλες ηλικίες και επιβαρύνεται από την κληρονομικότητα.Αρχικά αντιμετωπίζεται με σταγόνες και σε περίπτωση που δεν αναστέλλεται η εξέλιξη του καταφεύγουμε σε χειρουργικές τεχνικές που οι επικρατέστερες είναι:

1. Η δημιουργία συρριγγίου

2. Η ένθεση βαλβίδος

Το γλαύκωμα καταστρέφει σταδιακά το οπτικό νεύρο και προκαλεί μόνιμη μη ανατρέψιμη απώλεια της όρασης

γι'αυτό και χρειάζεται τακτική παρακολούθηση.

Δημιουργείται από βλάβη στο αποχετευτικό σύστημα του οφθαλμού με αποτέλεσμα τα υγρά που παράγονται στο εσωτερικό του ματιού να συσσωρεύονται και να προκαλούν αύξηση της πίεσης του ματιού που αν δεν ρυθισθεί έγκαιρα οδηγεί σε γλαύκωμα.

φυσιλογικό και κερατοκωνικο ματι

εικ.1

εικ.2

Συριγγοποιητική επέμβαση

Βαλβίδα AHMED

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

Είναι εξελισσόμενη πάθηση που συνήθως πρωτοεμφανίζεται στο τέλος της εφηβείας με πρώτο εύρημα τη θολή όραση σαν αποτέλεσμα αύξησης του Αστιγματισμού.

​Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί τόσο το καλύτερο για τον ασθενή, διότι έτσι μπορεί να ανασταλεί η εξέλιξη του, να σταθερποιηθεί στο επίπεδο που βρίσκεται και επομένως να μην επιδεινωθεί άλλο η όραση του χάρις στην εφαρμογή μιάς σύγχρονης και πρωτοποριακής θεραπείας που ονομάζεται CROSS LINKING.

Αςίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετά άτομα που υποβλήθηκαν στη θεραπεία αυτή μετά από μερικα χρόνια διαπιστώθηκε μία σχετική υποχώρηση του προυπάρχοντα Κερατόκωνου.

Η θεραπεία αυτή βοήθησε πολλά άτομα να αποφύγουν την μεταμόσχευση του Κερατοειδή που παλαιότερα ήταν αρκετά συχνή επιλογή σε ασθενείς με Κερατόκωνο.

Στην παρακάτω εικ. μπορεότε να συγκρίνετε ένα φυσιολογικό(αριστερά) με ένα καρατοκωνικό μάτι(δεξιά)

bottom of page